DSI bewijst dat zelfregulering werkt

Op 15 april was het exact 20 jaar geleden dat DSI werd opgericht. Dat was in de tijd dat onder andere de Clickfonds-affaire op de beurs de voorpagina’s vulde. Hoe kijkt DSI-voorzitter Dirk Schoenmaker terug op 20 jaar DSI?

20 jaar DSI: wat betekent het voor jou?
DSI bewijst dat zelfregulering werkt. Dat de beleggingssector laat zien dat het verantwoordelijkheid neemt op het moment dat actie moet worden ondernomen als iets niet goed gaat, of niet goed dreigt te gaan. Vanaf het begin is DSI zelfregulering met gezag. De sector realiseerde zich heel goed dat zulks nodig was. Daarom is dat precies wat wij doen: gezaghebbende zelfregulering, dat waar nodig zijn tanden laat zien via het tuchtrecht.

Wat heeft DSI in jouw ogen bijgedragen aan het vertrouwen in de financiële sector?
De sector laat zien dat het bereid is om zelf werk te maken van integriteit via DSI. Dat voorkomt natuurlijk niet alle ongelukken, maar er is wel zelfreinigend vermogen. Dat vindt niet iedereen altijd even leuk en dat is te begrijpen, maar je laat zo als sector juist zien dat je zelfregulering serieus neemt. Als je alleen maar een ‘goed nieuws’-show houdt, gelooft niemand je.

Wat zijn wat jou betreft de mijlpalen van DSI?
Een eerste mijlpaal is het gesloten systeem van: screening bij instappen, registratie tijdens de rit met periodieke toetsing en correctie via tuchtrecht waar nodig. De sector kan het openbare register raadplegen wanneer men nieuwe personen aantrekt. Overtreders – zichtbaar via een aantekening in het register – kunnen zo buiten  de deur worden gehouden. Vroeger ging men nog wel eens bij een andere instelling aan het werk. Dat wordt door ons gesloten systeem een stuk lastiger.

 Een tweede, meer recente mijlpaal is de introductie van de ESMA-Registers. DSI is hét platform voor de sector om te voldoen aan deze nieuwe vakbekwaamheidseisen.

Over wiens vertrouwen hebben we het eigenlijk wanneer we het hebben over ‘het vertrouwen in de financiële sector’?
We hebben wat dat betreft  eigenlijk twee doelgroepen die wij bedienen: interne en externe stakeholders. In de interne cirkel gaat het om de beleidsmakers – het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten – en bestuurders in de sector. In de externe cirkel om het vertrouwen van de klanten in de integriteit van hun financiële dienstverlener.

Tijdens onze bijeenkomst in de Rode Hoed van afgelopen februari werd opgemerkt dat “de sector DSI weet te vinden als de sector het lastig heeft”. Klopt dit beeld?

“DSI is hét platform voor de sector om te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen”

Ja. Ook na de kredietcrisis hebben we bewezen dat we integriteit kunnen handhaven, zoals bij de LIBOR-affaire. Voor oplossingen weet de sector ons te vinden.

Welke boodschap zou je de sector mee willen geven als DSI-voorzitter?
Het is belangrijk naar de hardware (van vakbekwaamheid) en software (van integriteit) te blijven kijken. Deze twee dimensies blijven altijd belangrijk voor een goede en integere financiële sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *