Oproep: voorkom beleggingsfraude, check beleggingsadviseurs bij DSI

‘Beleggingsfraude groeit sterk’, kopt De Telegraaf op basis van informatie van de Fraudehelpdesk. Deze organisatie ziet een forse stijging in het aantal meldingen van mensen die zijn opgelicht door nep-adviseurs. De gerapporteerde schade beloopt nu al zo’n €5,8 miljoen, een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode in 2018. Veel problemen kunnen voorkomen worden door te controleren of een beleggingsadviseur DSI-gecertificeerd is. Dat kan in het openbare DSI-register, waarin DSI-gecertificeerde professionals zijn opgenomen.

DSI-gecertificeerde beleggingsprofessionals hebben een screening doorlopen en hebben examens voor kennis, vakbekwaamheid en integriteit afgelegd. Gecertificeerde beleggingsprofessionals dienen hun vakbekwaamheid bij te houden en vallen onder DSI’s tuchtrecht.

Volgens de Fraudehelpdesk is beleggen populairder geworden door de lage spaarrente. Het aantal mensen dat gaat beleggen is dus toegenomen en daardoor ook het aantal oplichtingsgevallen, aldus de Fraudehelpdesk in De Telegraaf.

Eén slachtoffer werd benaderd door iemand die zich voordeed als adviseur werkend voor een groot beleggingsfonds. Die zou er vervolgens met de investering van de benadeelde vandoor zijn gegaan, schrijft de krant.

Juist om dit soort praktijken te voorkomen is het in Nederland unieke DSI-register voor beleggingsadviseurs opgezet. DSI roept aspirant-beleggers op altijd eerst de beleggingsadviseur te controleren in het DSI-register.

Vermoedt u een misstand met een DSI-gertificeerde beleggingsadviseur, dan kunt u contact opnemen met de tuchtafdeling van DSI.

Het openbaar register van DSI vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *